Wijsheid versus academische kennis

Sinds jaar en dag worden (academische) titels en afgeronde beroepsopleidingen, erg gewaardeerd. In de wereld om mij heen tenminste. Niks mis mee ook. Na je een jaartje of wat te hebben verdiept in een bepaald vakgebied, heb je natuurlijk ook waarde verzameld. Op het gebied van kennis tenminste. En op het gebied van zelfstandigheid en zelfmanagement als het een beetje mee zit.
💫
Terugkijkend op mijn studie psychologie, springt voor mij overigens vooral het laatste in het oog. Eindelijk vrij om mezelf te ontdekken, met alle ups & downs van dien.
Terwijl ik natuurlijk ook, afgaande op het diploma wat ik haalde, de kennis opdeed die maakte dat ik als psycholoog de arbeidsmarkt op mocht.
💫
Nu, zo’n 25 jaar later, zit mijn toegevoegde waarde nog steeds in het (weer of anders) in hun kracht zetten van mensen. Maar hoeveel waarde schuilt er eigenlijk in die kennis die ik al die jaren opdeed? En in hoeverre zet ik die kennis eigenlijk in?
💫
Is kennis wijsheid? Ja, deels.
Is wijsheid kennis? Nee, niet alleen.
💫
Echte wijsheid ontstaat als we ons hoofd/ onze ratio en ons hart/ ons innerlijk kompas of intuïtie met elkaar weten te verbinden. Als we deze laatste achter het stuur laten plaatsnemen en onze ratio in de zijspan.
💫
Stel je eens voor hoe dat de wereld van onderwijs en waarde op de arbeidsmarkt zal veranderen.
Oftwel: let it rule, die nieuwe wereld, waarin we holistischer gaan kijken en zowel mannelijke als vrouwelijke waarden in een evenwichtige en spannende dans samen laten gaan!
💫